Гарячі новини

На Луганщині СБУ зафіксувала понад вісімдесят спроб вербування громадян України спецслужбами РФ

У Луганській області протягом 2016-2018 років співробітники контррозвідки СБУ виявили більш ніж вісімдесят спроб вербування українських громадян розвідувальними органами Росії.Про це повідомляє прес-служба 3-го управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Найчастіше об’єктом зацікавленості спецслужб противника стають чоловіки, які виїжджають до РФ на заробітки.

Російських «чекістів» цікавлять перш за все відомості про дислокацію та переміщення підрозділів Збройних Сил України, персональні дані українських військових, правоохоронців, представників органів влади, ситуація у районі проведення АТО. Останнім часом фіксується посилення їх зацікавленості в отриманні інформації щодо ситуації у прикордонних районах Луганської області.

Шляхом шантажу та створення штучних компрометуючих ситуацій представники ФСБ намагаються залучити українців до негласної співпраці, примушують збирати та передавати їм інформацію на шкоду інтересам України, тобто вчинити державну зраду. 

СБУ наголошує, що згідно зі ст. 111 Кримінального кодексу України, державна зрада карається позбавленням волі строком до 15 років. Разом з тим, громадянин, який не вчинив на виконання злочинного завдання іноземної спецслужби жодних дій і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ними та про отримане завдання, звільняється від кримінальної відповідальності.

         Для громадян, відносно яких іноземними спецслужбами вчинено спроби залучення до розвідувально-підривної діяльності проти України,  цілодобово діє «гаряча» телефонна лінія 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганські областях: (06452)4-42-81.