Гарячі новини

На Луганщині СБУ викрила депутата міськради на розкраданні бюджетних коштів

У Луганській області Служба безпеки України викрила депутата на організації привласнення бюджетних коштів Сєвєродонецької міської ради, повідомляє прес-центр СБУ.

         У 2016 році з міського бюджету було виділено кошти на капітальний ремонт покрівель Льодового палацу спорту, понад тридцяти житлових будинків, закладів освіти, об’єктів критичної інфраструктури.

         Оперативники спецслужби встановили, що для привласнення бюджетних коштів, незадовго до цього, учасники угруповання, яке створив та очолив депутат міської ради, придбали право управління рахунками фіктивної комерційної структури, зареєстрованої у Запоріжжі. Зловживаючи службовим становищем, зловмисники примушували розпорядників бюджету укладати угоди на проведення ремонту саме з цим підприємством. Отримані кошти ділки перераховували підконтрольним комерційним структурам та переводили у готівку. Через завищення вартості виконаних робіт учасники угруповання привласнили та легалізували понад 1,3 мільйона гривень.

         Для детального вивчення та документування механізму вчинення злочину і визначення кола причетних до нього осіб правоохоронці провели чимало обшуків, експертиз та інших процесуальних заходів. 

         Навесні 2019 року керівників фірми та однієї з установ-замовників робіт притягнуто до кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво та службову недбалість.

         9 вересня цього року до Сєвєродонецького міського суду скеровано обвинувальні матеріали стосовно організованої групи осіб ‒ чотирьох правопорушників, у тому числі депутата Сєвєродонецької міської ради.

         Зловмисникам інкримінуються протиправні дії, передбачені ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 190 (заволодіння чужим майном шляхом обману в особливо великих розмірах, вчинене організованою групою), ч. 3 ст. 209 (вчинення дій, спрямованих на маскування незаконного походження коштів, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинене організованою групою) Кримінального кодексу України.

         Організовану групу викрито у взаємодії з Національною поліцією під процесуальним керівництвом прокуратури.