Гарячі новини

МінТОТне забезпечило ефективного управління коштами гранту Міжнародного банку реконструкції та розвитку і провалило 10 пілотних проектів для переселенців та ветеранів війни на Донбасі

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) не забезпечило ефективного управління коштами гранту Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР), і не завершило вчасно реалізацію 10 пілотних субпроектів у постраждалих від збройного конфлікту громадах.

Про це повідомляється на офіційному сайті Рахункової палати.

Про це свідчать результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених міністерству у 2018-му - I півріччі 2019 року на пілотні заходи по реагуванню на проблеми для розвитку, викликані переміщенням осіб та поверненням комбатантів.

Протягом двох з половиною років у МінТОТ як координатора та головного розпорядника коштів надійшло майже 2,2 млн дол. гранта від МБРР у рамках проекту "Подолання наслідків конфлікту, пілотний проект по відновленню і розвитку здібностей".

"Реалізація проекту здійснювалась дуже повільно, і станом на дату завершення використано лише 52% коштів гранту", - наголошується в повідомленні.

У Рахунковій палаті нагадують, що МінТОТ відібрало 10 пілотних субпроектів місцевих органів самоврядування з чотирьох областей України - Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської.

При цьому не були залучені до участі територіальні громади, які розташовані в Донецькій і Луганській областях, які найбільше постраждали від конфлікту, і де проживає 54% внутрішньо переміщених осіб. Субпроекти ж, зокрема, передбачають відновлення інфраструктури, створення умов для надання медичних послуг, реабілітації та психосоціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб  і ветеранів АТО/ООС, підтримку розвитку їх підприємницького потенціалу та отримання доходу.

Як зазначає Рахункова палата, матеріально-технічна база МінТОТ фактично створена за рахунок грантових коштів, але зміцнення матеріальної бази не призвело до формування здатності інституту ефективно працювати з наслідками конфлікту.

Раніше прем'єр-міністр Гончарук заявив, що підготовлений до другого читання проект державного бюджету на 2020 рік не передбачає поділу Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України на два відомства – Міністерство тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, і Міністерство ветеранів.

У той же час, під час презентації проекту держбюджету-2020 у вівторок в Києві прем'єр зазначив, що у разі прийняття такого рішення проблем з фінансуванням не буде.