Гарячі новини

Крупнейшее землетрясение в Альберте, скорее всего, было вызвано утилизацией сточных вод с нефтяных месторождений - эксперт

Найбільший зареєстрований землетрус в історії Альберти (Канада) не був природним явищем, а, швидше за все, був викликаний утилізацією стічних вод з нафтових родовищ, такого висновку дійшли автори нового дослідження, пише Ванкуверок.
 
"Ця подія була викликана утилізацією стічних вод", - сказав сейсмолог Райан Шульц.
У листопаді деякі райони Альберти поблизу північно-західного міста Peace River були охоплені серією землетрусів, кульмінацією яких став один із них із магнітудою 5,6.
 
Землю було піднято вгору більш як на три сантиметри, що достатньо для реєстрації на супутниках.
 
Технології нафтовидобутку, такі як глибокі свердловини, можуть провокувати землетруси. Одна з таких свердловин, розташована неподалік місця землетрусу і використовується для утилізації води, що використовується при видобутку нафтоносних пісків, закачала понад мільйон кубічних метрів стічних вод на глибину близько двох кілометрів.
 
Після землетрусу Геологічна служба Альберти пояснила його природними причинами.
 
Експерт припускає, що закачана вода протиснулася між двома сторонами розлому, що знаходиться глибоко у землі. Цієї води було достатньо, щоб зменшити тертя, що утримує дві сторони разом, що зрештою призвело до землетрусу.