Гарячі новини

Київська прокуратура встановила факти мільйонних розкрадань на будівництві Подільсько-Воскресенського мосту, але столична влада стверджує, що жодних порушень немає

Київська міська прокуратура встановила факти мільйонних розкрадань на будівництві Подільсько-Воскресенського мосту, але столична влада стверджує, що жодних порушень немає.
 
За даними слідства між столичним КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» та вже одіозним ТОВ «ЕКО-БУД-ТРЕЙД» з метою завершення будівництва Подільського мосту було укладено 3 договори, в рамках яких генпідряднику перераховано грошових коштів на суму понад 6 млрд. грн.
 
У квітні 2023 року Державна служба фінансового моніторингу встановила безготівкове зарахування на рахунки ТОВ «ЕКО-БУД-ТРЕЙД» та ТОВ «Сітілайт Форм» бюджетних коштів на загальну суму 407,95 млн. грн., як оплату за договором від 12.04.2017 та подальше їх використання не за призначенням.
 
Держфінмоніторинг виявив схему, спрямовану на заволодіння бюджетними коштами КП "ДБШТС", призначеними для виконання робіт по об'єкту. Кошти розкрадалися шляхом розміщення на депозитних рахунках, погашення кредитів, використання ризикованих фінансових інструментів «фінансова допомога», «зустрічні транзити» із залученням низки фірм з ознаками фіктивності та «транзитності».
 
Встановлено, що підрядник ТОВ «Сітілайт Форм» перераховував різні суми на рахунки кількох ТОВ за нібито виконані будівельні роботи та матеріали, а надалі ці кошти спрямовувалися як оплата за взуття, продукти, господарські товари тощо.
Більшість цих «фірм-прокладок» пов'язана з діяльністю групи конвертацій «Васі Львівського».
 
13 квітня Держфінмоніторинг зупинив видаткові фінансові операції за рахунками підрядників ТОВ «ЕКО-БУД-ТРЕЙД» та ТОВ «Сітілайт Форм». Загальна сума заблокованих коштів ТОВ «ЕКО-БУД-ТРЕЙД» складає 187 млн. грн., ТОВ «Сітілайт Форм» – 3,2 млн. грн., інших пов'язаних підприємств – 17,2 млн. грн.
 
За даними аналізу вилучених у результаті обшуків актів виконаних робіт, виконавчої та фінансово-господарської документації, правоохоронці попередньо виявили факти суттєвого завищення вартості залучених послуг та матеріалів, обсягів проведених робіт, що свідчить про внесення до актів свідомо неправдивих відомостей, а отже, безпідставне перерахування бюджетних на рахунки підрядників.
 
З метою визначення суми завданої державі збитку та документування скоєння кримінального правопорушення за вказаними фактами призначено судові будівельно-технічні та товарознавчі експертизи.
 
Слідчий суддя Подільського районного суду Києва наклав арешт грошових коштів на рахунки низки підприємств, задіяних у злочинній схемі розкрадання бюджетних коштів - ТОВ «ЕКО-БУД-ТРЕЙД», ТОВ «Сітілайт Форм» та інших з ознаками фіктивності на загальну суму понад 207 млн. грн. грн.
 
У зазначеному кримінальному провадженні директору генпідрядної організації ТОВ «ЕКО-БУД-ТРЕЙД» було повідомлено про підозру в заволодінні чужим майном шляхом зловживання посадовою особою своїм службовим становищем, скоєним повторно, в особливо великих розмірах та про внесення посадовою особою завідомо неправдив при виконанні робіт з очищення металоконструкцій вручну із залученням водолазної станції, що згідно з висновками судових експертів завдало збитків громаді м. Києва на суму понад 6 млн. грн.
 
Суд відправив підозрюваного під цілодобовий домашній арешт. До директора КП «ДБШТС» Романа Лісневського застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та усунення з посади.
 
Водночас мер Києва Віталій Кличко надіслав листа на ім'я начальника Київської міської прокуратури Олега Кіпера, якому скаржиться на блокування коштів на рахунках комунальників та підрядників.
 
Мер стверджує, що всі перевірки правоохоронців та контролюючих органів «не виявили порушень» у діях замовника – столичних комунальників.
Кличко наголошує на важливості для столиці будівництва Подільського мосту (ведеться з 1993 року і вже обійшлося у 7 млрд. грн. – ред.) та просить розблокувати рахунки.