Гарячі новини

ЄСПЛ почав розглядати справу України проти Росії про захоплення Криму

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) почав розглядатисправу України проти Росії щодо анексії Криму. Слухання почалися в середу, 11 вересня, у Великій палаті Євросуду.

Уряд України на суді представляє заступник міністра юстиції - уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина, термін повноважень якого закінчується 13 вересня.

Скарга "Україна проти Росії" була подана 13 березня 2014 року.

У ній уряд України стверджує, що Російська Федерація з 27 лютого 2014 року здійснює ефективний контроль над Автономною Республікою Крим, невід'ємною частиною України, і має юрисдикцію щодо фактів порушення прав людини на півострові.

Україна стверджує, що порушення є результатом загальної адміністративної практики з боку Росії.

Уряд спирається на кілька статей Європейської конвенції про права людини.

Зокрема, Україна стверджує, що в Криму зафіксовані факти вбивств українських військовослужбовців, співробітників правоохоронних органів і мирних жителів, відповідальність за які несе РФ.

Крім того, заявники посилаються на випадки катувань або інших форм жорстокого поводження та довільного позбавлення свободи мирних жителів і українських військовослужбовців.

Уряд України скаржиться ЄСПЛ, що засуджені українці в Криму незаконно були переведені на територію Російської Федерації.

Уряд-заявник стверджує, що українські громадяни, що проживають у Криму, піддавалися незаконного автоматичному нав'язуванню російського громадянства, а відмову в його отриманні позбавив місцевих жителів багатьох прав.

Були зафіксовані випадки нападів, викрадень, жорстокого поводження та переслідування журналістів, які виконують свою роботу.

Крім того, у заяві йдеться, що в Криму мало місце переслідування і залякування релігійних служителів, які не є членами Російської православної церкви (РПЦ).

Україна також скаржиться на експропріацію власності самопроголошеною владою Криму.

13 березня 2014 року ЄСПЛ застосував до цієї справи попередні заходи і закликав Росію і Україну утримуватися від заходів, зокрема військових дій, які можуть порушувати права цивільних осіб.