Гарячі новини

ЄС не прийматиме російські паспорти, видані в "ЛНР", "ДНР" та в Абхазії і Північній Осетії

ЄС не прийматиме російські паспорти, видані в Україні та Грузії.Йдеться про документи, видані в анексованому Криму, на окупованих територіях Донецької, Луганської областей України та на територіях Грузії — Абхазії та Північній Осетії, які перебувають під контролем росії, пише belsat.eu за матеріалами PAP.

«Агресійна війна Росії проти України є кричущим нехтуванням заснованого на правилах міжнародного порядку та загрозою миру і безпеці в Європі. Сьогоднішнє рішення Ради є ще одним доказом нашої міцної солідарності з Україною. Ми ніколи не визнаємо незаконну анексію Росією своєї території. Ми продовжуємо підтримувати право України звільнити всі окуповані території та відновити повний контроль над ними, — заявив міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан.

Рішення є відповіддю на неспровоковану та необґрунтовану військову агресію росії проти України та практику видачі росією російських закордонних паспортів жителям окупованих регіонів. Це також наслідок одностороннього рішення росії у 2008 році визнати незалежність територій, що належать Грузії: Абхазії та Південної Осетії.

Російські проїзні документи, які були видані в окупованих росією регіонах України чи на сепаратистських територіях у Грузії, або які були видані жителям цих регіонів чи територій, не будуть прийматись як дійсні проїзні документи для подання на візу чи в’їзду до Шенгенської зони.

Держави ЄС більше не визнають або готуються не визнавати російські проїзні документи, видані в цих регіонах. Сьогоднішнє рішення має на меті встановити спільний підхід, забезпечити належне функціонування політики зовнішніх кордонів і спільної візової політики, а також захистити безпеку держав-членів.

Після незаконної анексії Криму в березні 2014 року росія видає жителям Криму російські закордонні паспорти. У квітні 2019 року цю практику поширили на непідконтрольні українській владі території Донецької та Луганської областей, а потім у липні 2022 року – на окуповані Херсонську та Запорізьку області. Систематична видача російських паспортів на окупованих територіях є черговим порушенням міжнародного права та територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України, — пише видання.

ЄС неодноразово засуджував військову агресію Росії проти України та висловлював повну солідарність з народом України. Країни-члени ЄС рішуче відкинули та однозначно засудили незаконну анексію РФ українських областей і територій, а також визнання Росією незалежності грузинських територій: Абхазії та Південної Осетії.

У відповідь на анексію росією Криму та останні події навколо війни росії проти України було запроваджено декілька пакетів індивідуальних та економічних санкцій. Також ЄС повністю призупинив дію угоди про спрощення візового режиму між ЄС і Росією.