Гарячі новини

Грузия уже не хочет принимать российских оппозиционеров, "боится реакции Москвы" - СМИ

Сьогодні, 08 вересня, у телеграмі незалежний російський канал «Можем объяснить» заявив, що вже стало нормою, що грузинська влада відмовляє російським опозиціонерам у в’їзді до своєї країни, а артисти, які виступають проти вторгнення Росії в Україну, не можуть виступати перед грузинською аудиторією. Тбілісі обережний, бо боїться реакції Москви.

До Грузії не пускають навіть опозиційних активістів, які раніше жили в цій країні.

Протягом останніх місяців вони не отримували дозволу на в’їзд, зокрема політики Любовь Соболь і Дмітрій Ґудков, журналісти Міхаіл Фішман і Алєксєй Романов, учасниця панк-гурту Pussy Riot Ольґа Борісова і навіть комік і мама одного з представників ЗМІ.

«У багатьох випадках також відмовляють росіянам, які не мають відношення до політичної чи громадської діяльності. Це можна зрозуміти, тому що Грузія має право захищатися так, як це здається (правильним) владі та жителям країни. Однак відмова у в’їзді людям, які протистоять режиму Путіна, війні (в Україні) і (також) окупації Грузії (...) є порушенням прав людей, які тікають від політичних репресій», — заявив голова Фонду «Вільна Росія» на Південному Кавказі Олєґ Куроптьов, — цитує «Можем объяснить».

Опозиційні ЗМІ також повідомили, що в Грузії скасовано виступи російських артистів, які виступають проти вторгнення в Україну — рок-гурту «Машина врємєні», сатирика Максіма Ґалкіна та співака Валєрія Меладзе.

Офіційною причиною такого рішення став початок ремонтних робіт у концертній залі.

На думку Куроптова, політика влади в Тбілісі, ймовірно, є результатом побоювань проникнення в Грузію ФСБ РФ.

«Грузія повинна визначитися, з ким вона тримається: з вільним світом чи з диктаторським режимом Путіна», — визнав російський опозиціонер Дмітрій Ґудков в інтерв’ю незалежним ЗМІ.

Як повідомляв канал «Можем объяснить», з 24 лютого, тобто з початку повномасштабної російської агресії проти України, з Росії до Грузії виїхало близько 500 тисяч осіб, із яких близько 100 тисяч вирішили там залишитися.