Гарячі новини

Геннадій Москаль, який за роки війни, очолює найбільш важкі регіони в країні, порадив для Супрун «замовити вакцину від дрімучої некомпетентності, прищепити її, а потім відправити підводним човном реформувати медицину в Америці»

22 лютого голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, виступаючи у президії обласної ради, обурився заявою в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун про те, що ліки від кору в області були нерозмитнені належним чином, та вжив щодо посадовиці лайливе слово.

"Подивіться на цю Супрун. Я готую їй відповідь, що їй щеплення треба від дурості… Вчора розповсюдили всі інформаційні агентства її лист: «Є проблеми на Закарпатті, бо та місцева адміністрація, яку очолює Геннадій Москаль, отримала 8000 доз від Угорщини, але не розмитнили їх та завезли контрабандою». Хоча зараз ми виставляємо митниці – все розмитнено. Це що за ї**нута, я вибачаюсь», – заявив Москаль.

«Може ще якийсь лікар що покладе їй діагноз. Я поклав їй діагноз. Ну скільки ми можемо дебілів терпіти?», – додав він.

На своєму персональному сайті Геннадій Москаль заявив, що йому "кортить спеціально для Супрун «замовити вакцину від дрімучої некомпетентності, непрофесіоналізму і неадекватності, прищепити її, а потім відправити підводним човном реформувати медицину в Америці».

Зокрема, заявою Москаля обурився голова уряду Володимир Гройсман, який заявив, що вимагає від очільника Закарпатської ОДА вибачень, та вказав на неприпустимість такої поведінки для держслужбовця.

«Мав телефонну розмову з головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем. Сказав йому, що вважаю: він має знайти в собі сили публічно вибачитися перед в.о. міністра охорони здоров'я Уляною Супрун за образливі слова на її адресу. Така поведінка неприпустима для високопосадовця і мужчини. Вона не прикрашає чоловіка», – написав Гройсман у Facebook.

Водночас у Верховній Раді міжфракційне об'єднання народних депутатів «Рівні можливості» попросило притягти до відповідальності голову Закарпатської облдержадміністрації Геннадія Москаля. Про це йдеться у заяві об'єднання у Facebook від 22 лютого.

«Нагадуємо пану Москалю, що відповідно до статті 3 Конституції України, честь та гідність людини визнаються найвищими соціальними цінностями. Вимагаємо від Геннадія Москаля публічних вибачень і в майбутньому під час своїх виступів дотримуватися етичних і правових норм, що гарантують повагу до людської честі, гідності та професійної репутації», – підкреслили парламентарки.

Представники об'єднання звернулися в Адміністрацію Президента і Національне агентство з питань державної служби з вимогою притягнути Москаля до дисциплінарної відповідальності.

Також віце-прем'єр України з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе попросила Кабінет Міністрів «дати жорстку відсіч такому неподобству».

Вже після розголосу на своєму сайті Москаль написав, що перепросить через лайку тільки тоді, якщо першою вибачиться Уляна Супрун. За його словами, поширена міністеркою заява його «зачепила особисто».

«Оприлюднена пані Супрун інформація про «контрабандну вакцину, яку лікарі не хочуть використовувати», є негативною і недостовірною. Вона зачіпає не тільки мене особисто, але і всю Закарпатську область, яка з вини Міністерства охорони здоров’я не отримує вакцину й змушена просити гуманітарну допомогу від сусідніх країн», – написав Москаль.

«Як казали колишні донецькі, «базар надо не только фильтровать, за базар надо отвечать». А тому перша має попросити вибачення пані Супрун за поширення негативної й недостовірної інформації. Якщо її вибачення будуть щирими, тоді вони будуть і від мене. Якщо ж пані Супрун промовчить, мовчатиму і я», – додав голова ОДА.

Нагадаємо, Генадій Москаль в роки війни очолював найбільш важкі регіони - Луганську область, а нині очолює Закарпатську , і як  практик,  найбільш гостро  відчуває"вузькі" місця та   недоліки   владних структур, які не дають можливоті  проводити ефективни реформи в країні.

Чимало критики звучить і на адресу  реформи охорони здоров"я .  Адже ще відомий американській соціолог Ульрих Бек писав, що "... система профілактичної медицини у США у два рази дорожче, ніж у Європі. І має хронічно низьку якість...", - д  наче б то  попереджаючи нинішніх політиків від бездумного копіювання  чужих стандартів,що намагається нині зробити в Україні пані Супрун.