Гарячі новини

Гаагський кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна. Він стає невиїзним до 123 країн

Міжнародний кримінальний суд ( МКС ) у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, повідомляється на сайті МКСу п'ятницю, 17 березня. 

Суд підозрює Путіна у військових злочинах, зокрема насильницькій депортації із окупованих територій України до Росії. 

"Існують  достатні підстави  вважати, що президент Росії несе персональну кримінальну відповідальність за ці злочини - безпосередньо, разом з іншими особами або через інших осіб, - а також за те, що він не здійснював належного контролю над цивільними та військовими підлеглими, які вчинили ці діяння або допустили їх і які перебували під його дієвою владою та контролем", йдеться у повідомленні.

Аналогічний ордер на арешт видано стосовно уповноваженої з прав дитини при президенті РФ Марії Львової-Бєлової. У ухвалі МКС вказується, що в суду в Гаазі "є достатні підстави вважати, що вона несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини, оскільки вчинила ці дії безпосередньо, спільно з іншими особами та/або через інших осіб".

Однак, Москва заперечує будь-яку причетність до військових злочинів, скоєних в Україні після військового нападу РФ на цю країну 24 лютого 2022 року. Також РФ не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду та не бере участі у його роботі. Із 2016 року вона не є учасником Римського статуту, який визначає дії суду. У свою чергу МКС не визнає імунітет глав держав у разі розслідування військових злочинів та покарання за них.

Офіційний представник міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що ордер на арешт Путіна, виданий МКС, "не має жодного значення" для РФ. "Росія не є учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду і зобов'язань щодо нього не несе. З цим органом Росія не співпрацює, а можливі "рецепти" на арешт, що виходять із Міжнародного суду, будуть для нас юридично нікчемними", - сказала Захарова. 

"Саму постановку питання вважаємо обурливою та неприйнятною, Росія не визнає юрисдикцію цього суду", - заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Тим часом видача Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт Путіна означає, що президент Росії більше не зможе в'їжджати до країн, що ратифікували Римський статут, а також визнають юрисдикцію МКС, пояснив у коментарі Telegram-каналу "Можемо пояснити" адвокат Сергій Голубок, допущений до практики.

"У разі візиту Путіна до однієї з цих країн місцева влада повинна заарештувати його", - сказав Голубок. 

Йдеться про 123 держави, у тому числі всі країни Європи, Південної Америки, а також Таджикистан, ПАР, Афганістан, ЦАР і Нігерію, пише DW.