Гарячі новини

Что услышали СМИ в Раде при рассмотрении "дела Савченко"

Представители СМИ сегодня в Верховной Раде фиксировали  "компромат," который выбрасывали противоборствующие стороны  друг против друга при рассмотрении  сегодня, 22 марта","дела Савченко".

 

 

Народний депутат Надія Савченко заявляє, що збирається балотуватися на пост президента України.Про це вона сказала в ефірі телеканалу NewsOne 21 березня.

На питання журналіста, чи має намір вона балотуватися на пост президента, Савченко сказала:

"Я вам сказала, напевно, в той же день, коли вийшла (з ув’язнення у Росії – ред.), або на першій своїй прес-конференції. Так, я буду балотуватися в президенти України. Я не та людина, яка зраджує своє слово. Я буду" .

 

Вона додала, що, можливо, для когось "це буде смішно і нєлєпо, але, може, хтось чекає цього врешті-решт".

09:35

В ответ на вопрос Савченко, зачем ей было оружие, нардеп ответила, чтобы ее могли использовать в спецоперациях военных, где нужно "замести следы".

Проезд одного автомобиля через линию соприкосновения без досмотра со стороны украинских силовиков стоит 3-5 тысяч долларов. Об этом сказала народный депутат Надежда Савченко сегодня на заседании Регламентного комитета, который рассматривает вопрос о снятии с нее депутатской неприкосновенности, - передает корреспондент "ОстроВа".
 
"Службы, которые контролируют линию разграничения, берут очень большие деньги. Проход одного легкового автомобиля или буса - это 3-5 тысяч долларов. Это чтобы без досмотра", - сказала она.
 
Как сообщалось ранее, ГПУ внесла в Верховную Раду предоставление на снятие депутатский неприкосновенности и арест народного депутата Надежды Савченко. Она подозревается в подготовке теракта в зале парламента.

09:26

Савченко выложила на стол два граната - фрукта, подшучивая над тем, с какими гранатами она якобы пришла в Раду. 

Генеральний прокурор Юрій Луценко та депутат Надія Савченко зчепилися в словесній перепалці на засіданні комітету Верховної Ради, пише Украинская правда.

Луценко в заключному слові перед голосуванням сказав, що визволяв би усіх українців із російської вязниці, незалежно від наслідків, але:

"Не треба мене, Надю, лякати тим, щоб я пам’ятав про близькість смерті. Я в неї був на 31-й день голодування – і я знаю, що це таке. Тільки я тоді скинув 23 кілограми і отримав 16 дірок в шлунку, а ти вийшла напомпована російською пропагандою про зброю на Майдані, про гроші на Майдані".

"Та ні, я була на Майдані і бачила твої злочини!", – заявила Савченко.

 

"Я Вас не перебивав. Жуйте гранати", – заявив Луценко .

Він нагадав історію: у 1939 році в Австрії 30 перевдягнених фашистів захоплювали урядовий квартал – прем’єр-міністр помер від рани, але капітуляцію не підписав – а за 4 роки почалися "звірства і вбивства мільйонів людей".

Савченко прокоментувала: "Може, Вам краще викладати?". Луценко відповів: "Далека ця історія для вашої освіти, Надя, окей?"

"Згадайте Крим – з чого він почався?", – продовжив генпрокурор. Савченко перебила: "З того, що ви портфелі ділили!". Луценко нагадав: "Захопили урядовий квартал і проголосили відділення від України".

"Донецьк і Луганськ з чого починався? З того, що перевдягненні демагоги, які розповідали про те, що вони не згодні з київською "хунтою", яка зброєю захопила владу, що ви щойно теревенили нам, – почали захоплювати органи влади. і тепер ми маємо 10 тисяч трупів тільки з військової сторони! А скільки убито цивільних!..", – заявив генпрокурор.  

Савченко обурилася: "Але ті, хто казав "кулю в лоба" тільки живі!".

Луценко повторив: "Я вас не перебивав, жуйте гранати".

Нардеп вигукнула: "Можу поділитися! А може, метнути?".

Голова ГПУ продовжив: "Вся кров починалася з маячні про право когось застосувати силу проти легальних органів влади".  

"Та ти шо!, – викрикнула Савченко. – А згадай свої слова на Майдані, а!".

Луценко підсумував: "На сьогоднішній день ми маємо факт того, що декілька змовників вирішили знести конституційний лад шляхом терористичного акту… Зброя була отримана безпосередньо від ватажка "ДНР".:

Народный депутат Надежда Савченко, которая обвиняется в подготовке теракта в Верховной Раде, утверждает, что в шутку говорила о подрыве здания парламента. Об этом он сказала сегодня на заседании Регламентного комитета ВР, - передает корреспондент "ОстроВа".

 
"Вы боитесь меня за мои слова. У каждого украинцы есть мечты, чтобы Верховная Рада взорвалась, но за мечты не судят", - сказала она.
 
По словам Савченко, она знала, что за ней ведется слежка, поэтому "делала политическую провокацию и подыгрывала".
 

"Я показала украинцам, что ситуацию можно всколыхнуть. Я показала всему миру, какая у нас несерьезная политика", - добавила нардеп.

9:29

Генеральний прокурор Юрій Луценко завив, що до передачі зброї депутату Надії Савченко на окупованій території причетні російські військові, пише Украинскька правда.

Про це він заявив на засіданні регламентного комітету, які розглядають подання ГПУ на притягнення до відповідальності, затримання й арешт Савченко.

"Слідству стало зрозуміло, що йдеться не про маячню чи хворі фантазії політиканів. Це зовсім не сюрреалізм, це – жива, бойова зброя, якою планувалося знищити людей – як представників влади, так і просто мирних мешканців центру столиці", – заявив Луценко.

"Йшлося про ввезення терористичної зброї "ДНР" для знищення конституційного ладу України, створення хаосу і захоплення влади", – наголосив він.   

 

Генпрокурор зазначив, що зброю перевезли офіцери ЗСУ й надали на експертизу СБУ, а потім доставили у Хмельницький на зберігання на складах "військової частини, яку змовники вважали своїми союзниками".

2 грудня 2017 року Надія Савченко та Володимир Рубан прибули в Хмельницький. "Випробовували зброю на полігоні, де Рубан озвучив план нападу на кортеж президента з використанням крупнокаліберної гвинтівки "Топаз", яка легко побиває броню і яка виробляється виключно в "ДНР".

У слідства також є відеозапис "ключової зустрічі":

"Під відеофіксацією Рубан, а потім Савченко виклали свої плани повалення конституційного ладу через проведення терористичної атаки з мінометів на центр урядового кварталу в Києві, вчинення теракту всередині Верховної Ради з використанням отриманих від бойовиків зброї та вибухових матеріалів  Це відео сьогодні буде продемонстровано в залі ВР".

За словами Луценка, Савченко та Рубан узгодили необхідність придбання додаткового озброєння. "У другому вантажі довозили те, чого не вистачало для мінометів, введених у першому вантажі", – пояснив він.

"Це дало можливість точно зафіксувати місце передачі зброї та причетних до цього осіб супротивника Української держави", – сказав Луценко.  

"З 6 березня до 8 березня автомобіль Рубана, обладнаний відеоспостереженням СБУ, перебував на окупованій території так званої "ДНР", – розповів генпрокурор.

Проїхавши КПВВ "Майорськ" на вантажному "Мерседес-Спринтер" без проходження належного огляду, Рубан доїхав до "нульового поста", де його зустрів "Форд" бойовиків, – і потім сів в автомобіль супроводу, а на його місце сів озброєний чоловік.

У Донецьку авто Рубана приїхало до "Міндоходів", де його залишили на ніч, а зранку автомобіль поїхав до автобази, де був завантажений, зокрема, мінами 120 мм, стрілецькою зброєю, боєприпасами "з приховуванням їх у меблях".

"Ми маємо упаковочний лист одного з цих ящиків, на якому зазначена в.ч 08819, якою керує Щедрий Микола Олексійович  позивний "Наука" – полковник ЗС РФ", – заявив Луценко.

За його словами, о 14:47 авто Рубана виїхало з Донецька до Горлівки, де був до 23:11 на "базі дислокації військової техніки", а потім рушив до Микитівки.

"На двох військових частинах, де завантажувалася зброя…,  також є командири: підполковник Тітов Роман Борисович, позивний "Алтаєць", ЗС РФ; у Горлівці у дислокації на Свердлова, 22, – полковник ЗС РФ Бердніков Олексій Миколайович, позивний "Меркурій", прізвище-прикриття Ткаченко", – сказав Луценко.

"Таким чином, ми маємо факти, які доводять участь Російської Федерації як ворога Української держави в наданні зброї особам, які запланували і готувалися до вчинення теракту проти вищого керівництва держави, мирного населення української столиці з метою повалення конституційного ладу", – наголосив генпрокурор.

ГПУ просить парламент надати згоду на притягнення кримінальної відповідальності затримання і арешт, оскільки статті, які інкримінують Савченко, передбачають лише арешт.

У следствия есть факты, которые свидетельствуют о причастности российских военных к получению главой "Офицерского корпуса" Владимиром Рубаном и внефракционным нардепом Надеждой Савченко оружия на оккупированной территории, заявил генпрокурор Юрий Луценко в ходе заседания регламентного комитета Верховной Рады, передает корреспондент интернет-издания "ГОРДОН".

Он отметил, что 6–8 марта 2018 года автомобиль Рубана, оборудованный видеонаблюдением Службы безопасности Украины, находился на оккупированных территориях. Там транспортное средство загрузили оружием, рассказал Луценко.

"Обращаю ваше внимание, что у нас есть упаковочный лист одного из этих ящиков, на котором указана войсковая часть 08819. Этой частью руководит Щедрин Николай Алексеевич (позывной Наука) – полковник вооруженных сил (ВС) РФ", – заявил Луценко.

По его словам, следствие установило локации двух частей боевиков "ДНР", где автомобиль Рубана загружали оружием. Луценко рассказал, что этими частями руководят подполковник ВС РФ Роман Титов (позывной Алтаец) и полковник Алексей Бердников (позывной Меркурий, фамилия-прикрытие Ткаченко).

"Таким образом, мы имеем факты, которые доказывают участие Российской Федерации как врага Украинского государства в предоставлении оружия лицам, которые запланировали и готовились к осуществлению террористического акта против высшего руководства государства, мирного населения украинской столицы с целью свержения конституционного строя", – сказал генпрокурор.

Народний депутат Надія Савченко визнає, що її план щодо здійснення теракту в Верховній Раді є абсурдним. Про це вона заявила під час засідання Регламентного комітету Верховної Ради, який 22 березня розглядає подання ГПУ щодо зняття з Савченко депутатської недоторканності, її затримання та арешт, трансляцію вів телеканал "112 Україна".

"Звичайно, ту модель, яку я намалювала, є абсурдною. Це дерево, у ВР, воно ще міцніше, має таку прошивку, що граната там нічого не зробить. Купол має металеву конструкцію, максимум, що з нього посиплеться – це скло. Тобто, щоб сказати, що це прям взірве усю ВРУ або Кабмін, ви подивіться на моноліт цієї історичної будівлі, щоб його підірвати треба заносити тротилу. Все це були жарти", – сказала вона.

Зазначимо також, що Савченко принесла на засідання регламентного комітету Ради два фрукти – гранати.

"Дуже важливо було показати зараз вам, що ви ходите дуже близько біля смерті. Вас всіх лякає, були в мене гранати, чи не були в сумочці. Були в мене гранати. Гранати були. Ось. Гранати були", – сказала вона, діставши зі свого пакетудва фрукти.

09:24

"Один олигарх признался, что вложил в Майдан пять миллионов долларов. Это освещение, сцена. Это каждому идиоту понятно", - подчеркнула депутат. По ее словам, Луценко, "куря сигару со стаканом виски", присваивал пожертвования людей на Майдане. 

09:20

"Я делала провокацию", - заявила нардеп.

Народный депутат Надежда Савченко признала, что покупала у боевиков и завозила оружие на подконтрольную территорию Украины. Об этом она сказала сегодня на заседании Регламентного комитета Верховной Рады, - передает корреспондент "ОстроВа".
 
"Оружие вывозилось, чтобы посмотреть, нет ли торговли оружием оккупированной территорией с нашей, чтобы посмотреть, откуда заходит оружие на оккупированную территорию: с РФ или оно местного производства", - сказала она.
 
Савченко также заявила, что ездила на оккупированную территорию Донбасса, чтобы увидеть украинских заложников и обнаружить, где они находятся. 

09:12

Савченко рассказала, что в бытность военнослужащей ее домагался начальник штаба, нынче Герой Украины. После она сама написала в военную часть, будто является агентом СБУ и домагательства прекратились.

09:08

Нардеп обвинила Луценко в нераскрытых делах по Евромайдану, а также бизнесе на уголовных делах.

Нардеп Надія Савченко визнала, що закуповувала зброю та контактувала з окупантами, аргументуючи тим, що "хотіла будь-якою ціною зупинити війну", пише Українська правда.

Про це вона сказала під час засідання регламентного комітету Верховної Ради, де розглядалося подання генпрокурора Юрія Луценка щодо притягнення її до кримінальної відповідальності, затримання та арешту.

За її словами, вона робила все можливе, щоб зупинити війну, у тому числі, йшла на контакт із ворогом.

"Розуміючи, яке кіно будуть показувати, ми придумали для вас сюреалізм, малювали картини, які неможливо було виконати. Чому ви не сказали, що міномети мали завозити у сміттєвозах. Чому ви не знаєте і не розумієте, що не пристрілявшись, нікуди не влучиш?", - запитала нардеп Луценка.

 

Вона додала, що розповідаючи, що мало загинути багато людей, влада намагається залякати населення, а вона хотіла залякати владу.

09:06

Слово взяла Савченко: "Когда кино крутить будете? (...) Я хотела напугать вас, я хотела всколыхнуть Украину".

09:03

Луценко попросил дать согласие на привлечение к уголовной ответственности, задержание и арест Савченко.

09:01

Надежда Савченко. Фото: Сергей Харченко

09:00

Луценко утверждает, что оружие было передано российскими военными.

08:57

В декабре 2017 года Савченко и Рубан даже испытали оружие на полигоне, уверяет Генпрокурор. На президента Петра Порошенко Рубан якобы предлагал напасть с помощью крупнокалиберной винтовки "Топаз", которая производится в  самопровозглашенной ДНР. 

08:53

По словам Луценко, за передвижениями Владимира Рубана и Надежды Савченко на неподконтрольной территории следили по их телефонам.