Гарячі новини

Безгромадянство в Україні: понад 35 тисяч людей живуть без документів

Понад 35 тисяч людей живуть без документів в Україні. Про це повідомляє 

Офційне міжнародне визначення особи без громадянства: «особа, яка не вважається громадянином жодної держави в рамках її законодавства». За приблизними підрахунками близько 10 мільйонів людей не мають громадянства. Біля третини з них – діти.
Осіб без громадянства нерідко ізолюють від суспільства та позбавляють базових прав, таких як реєстрація народження, освіта, охорона здоров’я, реєстрація шлюбу та працевлаштування; а також смерті. Дивіться детальнішу інформацію в Тематичному огляді УВКБ ООН.
 
 

Останні точні дані про рівень безгромадянства в Україні датуються ще 2001 роком, коли проводився перепис населення: тоді 82,550 осіб задекларували себе особами без громадянства. Більшість таких осіб знаходилися в Автономній Республіці Крим, Одеській, Донецькій та Дніпропетровській областях. Наступний перепис населення проводитиметься у 2020 році. За оцінкою УВКБ ООН, станом на  2019 рік в Україні проживають понад 35,000 осіб без громадянства та осіб під загрозою безгромадянства.

Як встановило УВКБ ООН, більшість осіб під ризиком безгромадянства  – це члени ромських меншин, діти, народжені на непідконтрольній уряду території Донецької та Луганської областей, (49,649 станом на грудень 2018 року), бездомні особи, люди похилого віку, які є власниками радянських паспортів (переважно у сільській місцевості), та засуджені особи, які втратили або ніколи не отримували паспорт громадянина України  Окрім того, є люди, які прибули до України з інших колишніх радянських республік після розпаду СРСР, і не мають громадянства через суперечливі закони про громадянство та пробіли у законодавстві.