Гарячі новини

"Акивісти вимагають аудит". За п’ять років Україна отримала мільярди доларів на вирішення житлових питань і відновлення Донбасу, але житло, якщо і відбудовано, збудовано, то неякісно, хаотично.

Громадські діячі вийшли на прес-конференцію в Києві з оцінкою результатів впровадження Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Вони звернули увагу на результати цієї роботи нового президента України Володимира Зеленського, надіславши його команді цей документ для вивчення. Днями ці громадські діячі також створили петицію на сайті Адміністрації Президента, щоб привернути додаткову увагу до теми.

Серед громадських організацій, які проводили цю роботу – «Ти потрібен Україні». Ії очолює Лілія Вірьовкіна.

- Питання, яке для нас є дуже важливим, – це аудит міжнародних коштів, що пройшли через бюджет, - говорить Вірьовкіна. - Ми взагалі не можемо зрозуміти, чому, якщо вони постійно надходять у такій кількості, ще існують певні проблеми? Усі переселенці певно могли би вже бути з житлом, але всі гроші йдуть у бюджет і десь там пропадають. Якщо там питань немає, аудит це підтвердить. Ми не звинувачуємо, ми хочемо перевірити. І потрібно, щоб цей аудит проводили самі міжнародні організації, міжнародні експерти, які нам сигналізують, що є проблеми.Ми провели лише поверхове дослідження, без фінансів. Ми офіційно отримали інформацію від міських рад деяких населених пунктів, що певних житлових об’єктів взагалі немає на мапі. Ми не називаємо жодного імені, нікого не хочемо скривдити, але якщо аудит покаже наявність проблем у цьому напрямку, то потрібно унеможливити такі прогалини у майбутньому".

"Отож вважаю, що перш за все необхідно провести аудит міжнародних коштів, які були витрачені за п’ять років на житлові проблеми ВПО, на відновлення сірої зони. Ці гроші надходили у бюджет як матеріальна технічна допомога або були надані у вигляді великих грантів органам місцевого самоврядування, або як допомога від окремих банків (Український фонд соціальних інвестицій тощо). Аудит має бути проведений із залученням експертів міжнародних спільнот та громадськості із організацій ВПО в ролі дорадчого органу,-додає вона.

Причина такої необхідності полягає також у тому, що за п’ять років Україна отримала мільярди доларів на вирішення житлових питань і відновлення Донбасу, але житло, якщо і відбудовано, збудовано, то неякісно, хаотично.

Наприклад, у Кропивницькому відремонтували гуртожиток, де наразі ВПО практично не живуть, бо він знаходиться далеко від самого міста, там відсутня робота, погане транспортне сполучення.

Як вважає активістка, є випадки розкрадання коштів як на рівні обрання виконавців та виконання робіт, так і на рівні розподілу бюджетних коштів. І якщо проблеми з’являються на рівні виконання робіт, то донор може втрутитись та вимагати повернути кошти, як це було в Краматорську. Наразі місцева влада владнала конфлікт та відкрила два гуртожитки для ВПО.

"А ось коли у 2016 році кудись «зникли» 300 мільйонів доларів, які надійшли від німецького уряду, посольства Німеччини, через бюджет України по областях – тут ніхто не може прослідкувати без аудиту. Мені тоді пояснили ситуацію так: «Кошти надійшли з державного бюджету по областях, але вже під кінець року, у листопаді-грудні, тому їх не встигли використати та навіть не зробили проект, програму, кошторис використання, а вже в кінці року мали повертати назад. Повернувшись назад в загальний бюджет України, кошти змінили цільове призначення та були направлені на рахунок Пенсійного фонду України – «латати дірки». А як було насправді – без аудиту ніхто не скаже» - говорить Вірьовкіна.- Так, наша громадська спілка робила дослідження по п’яти областях щодо результатів виконання та реалізації житлових програм і проектів, включаючи ті, що виконувались коштом міжнародної допомоги. Ми отримали безліч відповідей від різних населених пунктів, де була надана інформація, що містила докази марно витрачених коштів. Так, коли я особисто дзвонила по населених пунктах, то деякі представники органів місцевого самоврядування щиро дивувались, дізнаючись, що відповідно до інформації зі звітів вищих державних органів у них в населеному пункті має бути відремонтований гуртожиток для ВПО. Звичайно, ім’я людини, яка повідомила про це, не може бути розголошено. Для мене особисто такі ситуації – сигнал наявності великих масштабів розкрадання коштів.

Донецька область має доволі великий, порівняно з іншими областями, обсяг фінансування державних житлових програм. Серед основних тенденцій, виявлених там, такі: відсутність систематизації та аналізу потреб внутрішньо-переселених осіб, брак знань у органів місцевого самоврядування деяких населених пунктів про чинні державні житлові програми для ВПО та програми міжнародного фінансування, різний підхід до вирішення житлових та інших проблем переселенців.