Гарячі новини

З наступного навчального року в Старобільську, крім ЛНУ ім. Тараса Шевченка, буде працювати ще один вищий навчальний заклад - аграрний

Луганський національний аграрний університет змінить свою юридичну адресу та фактичне місце розташування. У 2014 році ВНЗ Луганська були евакуйовані із зони бойових дій. Серед них і ЛНАУ, який перемістили до Харкова. З 1 вересня 2019 університет переїде до Старобільска та частково розміститься на базі своїх відокремлених підрозділів. Така інформація розміщена на сторінці "Старобільські новини" в ФБ.

- У мене ЛНАУ викликає особливі емоції та почуття, адже це моя Альма-матер, - розповідає Анатолій Гаркавий, голова Старобільської РДА. - Для Старобільська переїзд такого великого та потужного закладу освіти означає, безперечно, підвищення певного статусу, адже не кожне маленьке місто може похизуватися наявністю в ньому аж двох університетів. І, звісно, для бюджету це нові надходження.

Де саме буде розташовано той чи інший факультет ЛНАУ, де розташуються гуртожитки для студентів та де житимуть викладачі й співробітники, які разом із закладом переїдуть із Харкова, поки що невідомо. Наразі розглядаються різні варіанти.

Історія переїзду

У зв’язку з надзвичайною ситуацією, яка склалася на сході України, наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України №408 від 20 жовтня 2014 року «Про організацію навчального процесу в Луганському національному аграрному університеті» цей заклад вищої освіти евакуювали до Харкова.

- Керівництво університету сподівалося, що небезпечна ситуація в Луганську за деякий час налагодиться, і ми зможемо повернутися додому вже за декілька місяців, - розповідає проректор з навчально-наукової роботи Олексій Овчаренко. - Тоді здавалося, що треба просто перечекати. І краще це робити у великому місті, такому як Харків, де більше шансів зробити великий набір студентів.

Аби забезпечити повноцінний навчальний процес у чужому місті, де немає власних приміщень, ЛНАУ винаймав їх у двох інших вишів Харкова.

У Старобільську

У 2015 році у зв’язку з реформою університет, як і інші цілісні майнові комплекси аграрних навчальних закладів, передали під егіду Міністерства освіти та науки України. У 2018 році за наказом цього ж міністерства заклад вищої освіти має змінити свою юридичну адресу та фактичне місце розташування на Старобільськ. З такою ініціативою до МОН звернулася Луганська обласна державна адміністрація, позиція якої була однозначна: луганські виші мають організувати освітній процес та знаходитися на території Луганської області.

Отже, новою юридичною адресою ЛНАУ стане вулиця Слобожанська (колишня Леніна), будинок 68 - у цьому приміщенні буде знаходитися адміністрація закладу освіти. Також на вулиці Центральна (колишня Комунарів) навпроти міського парку розміщується будівля, що належить Навчальному центру ЛНАУ. Наразі вона здається в оренду військовослужбовцям. Будова потребує ремонту й після його завершення також стане платформою для організації навчально-виховного процесу студентів.

Корпус аграрного університеу у Старобільську. Зараз стоїть зачинений. Фото : Олег Черниш.

У Веселому

Також навчання студентів ЛНАУ буде організовано на базі структурних підрозділів університету. Один з них працює в Старобільському районі - це Старобільський коледж ЛНАУ в селі Веселе. Щоправда, на базі цього закладу вже певний час здобувають освіту за деякими спеціальностями університету, які, відповідно, представлені в коледжі. Решта таких підрозділів - Слов’янський, Костянтинівський та Донецький коледжі - знаходяться в Донецькій області.

Як повідомила кореспондентам «Телегазети» Надія Жмуренко, директор Старобільського коледжу ЛНАУ, наразі структурний підрозділ не володіє достатньою площею, аби прийняти студентів інших спеціальностей університету. Два гуртожитки, як то кажуть, забиті вщент студентами. Така ж ситуація з аудиторіями та навчально-практичними базами. Щоправда, на території підрозділу є будова, яка довгий час не використовувалася і теоретично після капітального ремонту може бути облаштована під гуртожиток.

Можливість вибору

Керівництво ЛНАУ надало особливі умови для студентів, що вступали до нього в період з 2014 по 2018 рік. Вони можуть за вибором або продовжити навчання у Харкові, або перебратися разом з університетом. А ось абітурієнти, що поповнять лави студентів у 2019 році, вже будуть навчатися в Старобільському районі.