Гарячі новини

РФ сьогодні зірвали пропозицію України по звільненню заручників і політв‘язнів 27 грудня

Віце-спікер ВР, учасниця гуманітарної підгрупи від України Ірина Геращенко повідомила, що РФ відмовилась від проведення обміну полоненими 27 грудня в форматах 23/23 (росіяни / політв'язні) і 66/19 (засуджені за сепаратизм / полонені військові і цивільні на Донбасі)

"Росіяни і їх маріонетки сьогодні знову зірвали пропозицію України по звільненню заручників і політв‘язнів, яке ми готові провести 27 грудня 2018 року, написала вона.- Сьогодні в Мінську відбулося 100 засідання ТКГ ( де Україну відтепер представляє Yevgenij Marchuk) і робочих груп.

Перше. Українська сторона висловила рішучий протест проти відкритої збройної агресії РФ в Азовському морі і закликала СММ ОБСЄ, мандат якої розповсюджується на всю територію України, негайно розпочати посилений моніторинг акваторії Азовського моря і прилеглих територій, які мають бути вільні , згідно мінських угод, від важкої зброї і техніки. Українська сторона висловила рішучий протест недопуску СММ ОБСЄ до окупованого Новоазовька та інших окупованих РФ територій. 
При цьому російська сторона фактично заблокувала обговорення військової провокації на Азові. На агресорі і шапка горить. 
Друге. Україна вимагає негайного звільнення 24 військовополонених моряків, утримуваних на Росії, без всяких передумов. На них розповсюджуються дії Женевських конвенцій, військовополонених не можна судити і ми вимагаємо їх негайного звільнення без передумов, без всяких обмінів.
Третє. Україна і весь світ не визнає псевдовиборів, організованих РФ на окупованих нею територіях Донбасу, не визнає нелигітимних « органів влади», які намагається сформувати там РФ і її маріонетки. Українська сторона нагадала про тристоронній формат мінських груп : Україна - Росія - ОБСЄ і наголосила, що збройна провокація РФ в Азовському морі і однозначна реакція світу на цю агресію, тільки підтверджує статус РФ в мінських групах як країни- агресора, відповідальної за окупацію і агресію.
Представники ОРДЛО не є учасниками груп. Вони тільки запрошені Росією
Четверте. Українська сторона ще раз передала пропозицію щодо звільнення заарештованих росіян в обмін на українців в російських тюрмах і помилування сепаратистів в обмін на українців на окупованих територіях. Ми передали конкретні списки і пропозиції в форматі 23/23 і 66/19 з пропозицією провести звільнення наших військових і цивільних з ордло до новорічних і різдвяних свят . Ми готові повторити минулорічний успіх і провести черговий етап звільнення 27 грудня. На жаль, РФ і їх маріонетки відмовилися від чергової ініціативи України і зірвали і цю пропозицію звільнення українців . Росіяни відмовляються визнати своіх « ихтамнетов» в українських тюрмах. Відповідальність за те, що звільнення заручників заблоковане- повністю на російській стороні.
П‘яте. Україна вимагає негайного створення п‘ятоі групи, по кордону, яка обговорить повернення украіно- російського кордону, створення зони безпеки вздовж кордону з безперешкодним доступом туди СММ ОБСЄ. Ми наполягаємо, щоб це питання було розглянуте і прийнято як відповідне рішення в рамках нормандського формату.
Шосте. На гуманітарній групі , після багатомісячних дебатів, узгодили дату і місце переміщення засуджених , не пов‘язаних з конфліктом. Ці люди здійснили злочин, але вони теж громадяни України , і мають право відбувати покарання на території, контрольовані українською владою. Омбудсмен людмила денисова і її офіс будуть напряму залучені до цього переміщення засуджених. Насьогодні близько 1000 засуджених прагнуть сидіти в українських тюрмах, наразі домовлено про переміщення більше 60 з них. Переміщення має відбутися найближчими днями. 
Сьоме. В економічній підгрупі поставили питання повернення Україні вкраденої на окупованому Донбасі української власності і підприємств. Звернули увагу на необхідність сплати податків в український бюджет, як це вимагає українське законодавство, всіх українських підприємств. Й також звернули увагу на неприпустимість того, що на окупованих територіях як валюта використовується рубль- валюта країни - окупанта і мародера. 
Восьме. В Мінську ми давно говоримо - на Росіі, коли обговорюємо щось на Російській Фелераціі. На Росії продовжується агресивна політика по відношенню до України. Але Україна переможе. 
P. S. Від України в гуманітарній групі працюють предсиавники СБУ і МінТОТ , Ю. Кочанов і С. Задорожний. Напередодні узгодили з ними списки і позиції, яку вони представляли. Ми передали конкретні списки- у відповідь почули «ні». Росія блокує звільнення заручників, хапає нових полонених і поводиться як сомалійський пірат