Гарячі новини

"Регіони". Фермерка зі Станиці Луганської забезпечує томатами не тільки район, але і Київ (ФОТО)

Фермерка зі Станиці Луганської забезпечує томатами не тільки свій район, але і Київ.

Маріанна Нещерет живе у Станиці Луганській. Її родина займається вирощуванням томатів у теплицях. Від її хати до лінії розмежування – два кілометри. Залишати свою рідну землю вона не збирається. Жінка щоденно працює, щоб виростити екологічний натуральний продукт, який зараз успішно продається не лише на Луганщині, а й у супермаркетах Києва.

До речі, її прадід Андрій і прабабуся Варвара теж садили томати у Станиці Луганській у 40-х роках. У 90-ті роки її родина (батьки працювали у медицині) повернулася з Магадана до Станиці Луганської. Щоб прогодувати родину, адже зарплату затримували, вони вирішили садити томати. Допомагати батькам Маріанна почала ще школяркою.

«Спочатку це була невелика ділянка у відкритому ґрунті у передмісті Луганська. Це був мій перший досвід роботи біля землі, я тоді вчилася у 4 класі», – згадує Маріанна Нещерет.

Жінка отримала дві вищі освіти – юриста та еколога у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля, але працювати за фахом так і не пішла. Її приваблювала робота біля землі.

«Я розуміла, що не хочу залежати від батьків. Ми з чоловіком вирішили вирощувати томати самостійно, адже досвід у цьому я мала з дитинства. Спочатку це були томати у відкритому ґрунті, згодом ми заробили на першу теплицю на дерев’яній основі», – розповідає Маріанна.

Зараз на її ділянці 10 соток землі зайняті теплицями. Маріанна має вісімнадцять років досвіду у вирощуванні томатів, але продовжує вчитися.

О шостій ранку родина Нещеретів збирає овочі. Замовлення приймають ввечері – зранку розвозять своєю автівкою. Зараз за один раз збирають до 500 кілограмів різних помідорів.

Протягом десяти років Маріанна мріяла створити кооператив, щоб об’єднати усіх Станичників, разом розвиватися, нарощувати продажі, ділитися досвідом. Та кожного разу, коли вона починала говорити про це, зустрічала непорозуміння з боку фермерів. Лише у вересні 2017 року змогла переконати колег. Зараз кооператив «Овочі Cтаничників» нараховує близько ста домогосподарств зі Станиці Луганської, які вирощують овочі.

Її батьки продовжують вирощувати томати і входять до кооперативу, який створила донька.

Торік кооператив почав співпрацю з Проєктом USAID «Економічна підтримка Східної України». Консультанти Проєкту порадили вирощувати такий продукт, який буде конкурентним на ринку і створить більшу додану вартість. Обрали томати черрі. Зараз у теплицях фермерів червоні та жовті черрі. Вони вже мають врожай у сезоні-2020. У теплицях рослини досягають двох метрів, на кожному кущі – гілочки з помідорами, що схожі на сережки, вагою до 350 грамів.

До 2014 року фермери продавали свою продукцію на ринках Луганська. З початком бойових дій втратили канали продажів. Потрібно було переорієнтовуватися, шукати інші можливості продати врожай.

Торік у фірмовій упаковці під брендом «Овочі Станичників» томати черрі продавали у мережі супермаркетів Києва. Цьогоріч фермери і консультанти Проєкту USAID ведуть перемовини із мережами супермаркетів на Луганщині і Донеччині, щоб розширити коло покупців.

Завдяки порадам консультантів цьогоріч томати у теплицях Маріанни і ще двадцяти її колег у квітні запилювали нідерландські джмелі. Це дозволило отримати врожай раніше на тиждень, тобто зекономити на опаленні та освітленні теплиць. Джмелів імпортували з Нідерландів літаком до Києва і доставляли машинами по Україні до Станиці Луганської.

«Перші помідори на початку травня зазвичай дорогі, тому важливо виростити їх до цього часу. Запилення цьогоріч нідерландськими джмелями допомогло нам зекономити енергоресурси і почати раніше продавати. У виграші усі – ми отримали ранній врожай, наші клієнти – натуральний місцевий продукт», – ділиться жінка.

Маріанна з чоловіком і 11-річним сином готуються накривати нові теплиці – ще 4 сотки землі на її подвір’ї будуть зайняті. Завдяки цьому помідори у родині Нещерет дозріватимуть різними партіями до грудня. Жінка каже, що у теплицях не буває неврожаю, буває поганий догляд. Її задача – створити максимально комфортні умови, щоб отримати врожай.

Слід зазначити, що грантова та освітня допомога підприємцям на Сході України надається Проєктом USAID в рамках інформаційної кампанії «Схід економічних можливостей». Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей Сходу, адже ще ніколи у регіоні не було стільки ініціатив, спрямованих покращити рівень життя населення, розвивати бізнес у перспективних галузях економіки, відновлювати інфраструктуру. Ще ніколи не було стільки проєктів, готових залучати інвестиції та допомагати стати регіону сильним, креативним та привабливим для роботи й життя.