Гарячі новини

Рада підтримала законопроект про дозвіл продавати і купувати землі сільгоспризначення. За - 240 депутатів

Верховна Рада підтримала за основу комітетський законопроект про відкриття ринку земель сільгоспризначення № 2178-10.

Згідно із законопроектом, до 1 січня 2024 року набувати права власності на с/г землі зможуть громадяни України та українські юрособи, а також, у порядку виключення, громадяни чи компанії, у тому числі іноземні, які вже принаймні 3 роки на якихось користуються українськими землями (орендують, наприклад).

Законопроект передбачає певні обмеження - в одних руках може бути не більше 35% земель тергромади та не більше 8% області чи Криму; не більше 0,5% усіх с/г земель України.

Порушення всіх цих обмежень може стати підставою для примусового відчуження земель.

У разі продажу земельної ділянки переважне право на її придбання мають намір надати орендарю, якщо він готовий сплатити відповідну ціну, а у разі проведення аукціону - якщо орендар готовий заплатити найвищу запропоновану у ході торгів ціну.

Громадяни, які мають право постійного користування, довічного успадкованого володіння земельними ділянками, а також орендарі, які переоформили право постійного користування щодо земельних ділянок, мають право на викуп земель у власність із розстрочкою до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці ділянок, без земельних торгів.

Закон набере чинності з 1 жовтня 2020 року.