Гарячі новини

На Франківщині у Голині за день зібрали 650 підписів проти нового виробництва "Свісс Кроно" в Брошневі-Осаді

У Голині збирають підписи під зверненням до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА, Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області та усіх жителів Калуського району.

 

«Ми всі живемо в не простих реаліях де кожен з нас роблячи ковток повітря разом з ним вдихає різного роду шкідливі хімічні сполуки, які відверто кажучи нас отруюють. Голинь опинився в епіцентрі згубних викидів де з одного боку  ТОВ "Свісс Кроно" з смт. Брошнів-Осада безперестанно накриває нас пеленою диму, а з другого боку хімічне виробництво в м. Калуші. Не будьмо байдужими до свого здоров'я та здоров'я свої дітей  і рідних. Підтримаймо дане звернення і покажімо, що ми не просто чорна маса, яка тихо мовчить, але люди, які мають право вільно дихати чистим повітрям», — йдеться в дописі на Facebook-сторінці Голинь+.

 

 

У самому зверненні люди повідомляють, що на території селища Брошнів-Осада більше 15 років діє деревообробне підприємство ТОВ "Свісс Кроно". Відтак станом на 2021 рік екологічна ситуація у селищі Брошнів-Осада та навколишніх населених пунктах є однією з найгірших в області, а показник онкозахворюваності — одним з найвищих, інформують "Вікна".

 

 

«13 жовтня 2021 року на офіційному сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України опубліковано повідомлення ТОВ «Свісс Кроно» про планову діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, щодо намірів будівництва відділення по підготовці смоли в смт Брошнів-Осада. Відкриття відділення по підготовці смоли ще більш негативно вплине на екологічну ситуацію в нашому регіоні.

 

Ми, що нижче підписалися, жителі Калуського району Івано-Франківської області виступаємо проти відкриття відділення про підготовці смоли ТОВ «Свісс Кроно» та просимо Вас здійснити всіх можливих дій щодо недопущення здійснення нового будівництва відділення по підготовці смоли заводу ДСП в смт. Брошнів-Осада на вул. 22-Січня,83», — йдеться у зверненні.

 

 

За один день у Голині зібрали 650 підписів проти нового виробництва.

У повідомленні про планову діяльність зазначено, що карбідно-формальдегідні смоли є сировиною для діючого виробництва ТОВ «Свісс-Кроно». 

«Нове будівництво відділення по підготовці смоли планується в смт. Брошнів-Осада, Калуського р-ну Івано-Франківської обл. Метою розробки проекту Відділення по підготовці смоли є підготовка та зберігання смоли для виробничих потреб ТОВ “Свісс Кроно”. Підготовка відбувається шляхом додавання води та добавок і змішування при заданій температурі КФК (карбамідно-формальдегідний концентрат. — Авт.) з карбамідом або меламіном», — повідомило підприємство.

Потужність виробництва готового продукту — карбамідно-формальдегідної смоли та меламін карбамідно-формальдегідної смоли — 44 000 тон на рік. Також у повідомленні зазначено, що можливий вплив відділення по підготовці смоли на повітряне середовище — утворення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря з специфічним запахом, органічним вмістом.

Упродовж 20 робочих днів з дня оприлюднення повідомлення на офіційному веб-сайті Міністерства (від 13 жовтня) громадськість має право надати уповноваженому органу (Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України), зауваження і пропозиції до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля.