Гарячі новини

Франківський мер назвав ситуацію з опалювальним сезоном, початок якого може зірватися, надзвичайною

В Івано-Франківській територіальній громаді є загроза зриву опалювального сезону в закладах охорони здоров’я, школах, садочках та соціальних закладах. Про це на позачерговій комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій повідомив міський голова Руслан Марцінків.

Ситуацію визнали надзвичайною.

 

 

"Зважаючи на те, що президент, прем’єр і громадами підписали меморандум, де обумовили пільгову ціну для бюджетних установ, для нас надзвичайно важливо, щоб це відбулося в нормах права, у нормах відповідних документів", – сказав Руслан Марцінків.

 

Начальниця управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради Марія Бойко каже, зараз у закладах охорони здоров'я немає опалення. За її словами, середня температура у стаціонарах +18-19°C.

"Міська клінічна лікарня № 1, Центр первинної медичної та консультативно-діагностичної допомоги мають газопостачання і договори на постачання газу. На початок року згідно з умовами вартість газу була у межах 7 грн 85 коп. за м³. Загальна кількість газу, яка нам потрібна, щоб медпрацівники та пацієнти були в теплих умовах – 25 тис. м³. За старою ціною це мало б скласти 250 тис. грн. Якщо рахувати по 30 грн, то це – 750 тис. Тобто, щоб обігріти заклади, нам потрібно додатково 500 тис. грн. Це — великі гроші, ми не маємо звідки їх взяти, тільки просити з міського бюджету”, – каже Марія Бойко.

Щодо ситуації в навчальних закладах громади, за словами директора департаменту освіти Ігоря Максимчука, газом опалюють 11 шкіл, 10 садків і п'ять закладів позашкільної освіти.

“Щоб обігріти ці заклади, потрібно 253 тис. 655 м³ газу. Ми порахували, якщо брати ціну, зазначену у меморандумі, нам додатково потрібно 4 млн 312 тис. грн. Якщо брати ціну, яку нам пропонували на ринку, треба 7 млн 609 тис. грн. Це — непідйомні цифри для освітнього бюджету Івано-Франківська”, – каже Ігор Максимчук.

Начальник департаменту соцполітики Івано-Франківської міськради Василь Семанюк розповідає, що газом опалюють приміщення департаменту соцполітики, територіального центру та центру соціальних служб для дітей та молоді. За його словами, якщо брати ціну, вказану у меморандумі, на опалення не вистачить приблизно 148 тис. грн.

Тимчасовий виконувач обов'язків директора "Івано-Франківськтеплокомуненерго" Микола Тимченко каже, що відповідно до підписаного меморандуму очікують від НАК "Нафтогаз України" офіційних пропозицій щодо трьох категорій споживачів.

"Нам обіцяли надати пропозиції, але поки офіційного підтвердження ціни немає. Це дуже впливає на підготовку тарифу, оскільки не маємо офіційної комерційної пропозиції за ціною. Також працюємо над лімітами, проводимо переговори. Ми звернулися до "Івано-Франківськгазу" з проханням відкрити вентилі, але, напевно, зважаючи на борг 22 млн грн за транспортування газу, будуть важкі переговори”, – сказав Микола Тимченко.

Учасники комісії ТЕБ та НС вирішили, що відсутність газопостачання призведе до блокування і припинення роботи органів виконавчої влади, закладів освіти, культури, соціальної сфери та охорони здоров’я. Ситуацію, що склалася з опаленням, вони визнали надзвичайною.