Гарячі новини

Евгений Марчук заверил, что Украина не потеряет Станицу Луганскую

Представитель Украины в подгруппе по безопасности Трехсторонней контактной группы Евгений Марчук написал на своей странице в Facebook пост, в котором пояснил, для чего в Минске было принято рамочное соглашение, и каким образом его будут реализовывать.

По его словам, все три участка, выбранные для отвода сил, находятся на линии фронта и не соприкасаются с территориями населенных пунктов.

"В эти участки не входит ни один населенный пункт или электростанция. В центре двух участков: разрушенный мост через реку Северский Донец и неработающий из-за обстрелов КПВВ у Золотого. - отметил Марчук. - Цель соглашений - отремонтировать его и запустить".

По словам представителя Украины, после недели полной тишины на этих участках стороны конфликта должны синхронно и зеркально отвести свои войска на один километр назад, а также влево и вправо каждая. Наблюдать за этим будут представители СММ ОБСЕ и СЦКК.

Комментарий языком оригинала:

Скільки дурниць наговорилося в деяких ЗМІ про недавно підписану угоду (Рамкове рішення) про відведення військ. Коли говорять різні псевдоексперти - це ще можна зрозуміти. Але коли починають "коментувати" дурниці посадові особи - це вже, як кажуть, "вообше". Прийдеться дати повторний деталізований коментарій-лікбез тим, хто лінувався прочитати саму угоду (Рамкове рішення), яка розміщена на сайті ОБСЄ, а також тим, хто не слухав уважно мій коментар, який я давав у Верховній Раді. Думаю, до вечора зроблю. А зараз читайте уважно:
1. Три ділянки розміщені на лінії зіткнення і не "в", а "в районі населених пунктів".
2. В ці ділянки не входить жоден населений пункт чи електростація.
3. В центрі двох ділянок: розрушений міст через річку Сіверський Донець( Станиця Луганська) і непрацюючий через обстріли КПВВ біля Золотого. Мета - відремонтувати і запустити.
4. Сторони мають після 7 днів повної тиші на цих(!!!) ділянках, а не по всій лінії фронту, відвести війська синхронно, тобто одночасно, і зеркально (!!!), тобто один напроти одного, при участі і постійному (!!!)контролі патрулів СММ ОБСЄ та СЦКК по одному кілометру від лінії зіткненя і по одному кілометру ліворуч і праворуч. Тобто мова йде про квадрат 2Х2 кілометри.
5. ОБСЄ бере під постійний моніторинг, в тому числі при допомозі камер нічного бачення, ці ділянки.
6. У випадку будь яких порушень (всі вони детально виписані) однією із сторін в будь який час вживається комплекс заходів ОБСЄ, СЦКК ( вони також виписані), аж до термінового повернення військ на вихідні позиції.
7. Оскільки дистанція в 1 кілометр дозволяє сторонам самостійно надійно контролювати територію, в тому числі вогневими засобами, "сюрприз" протилежної сторони неможливий.
8. Передова лінія на цих ділянках надійно замінована обома сторонами. При стабільному режимі тиші можуть бути розміновані підходи до моста і КПВВ.
9. У разі спроби однієї із сторін використати відремонтований міст у воєнних цілях - вивести його з ладу на такій відстані, - справа декількох хвилин.
10. Відведення військ на цих трьох ділянках має перш за все гуманітарну мету і є по-суті пілотним проектом. Перевірити на практиці, чи може це працювати, що потрібно врахувати надалі...
11. Ніякого телячого чи піонерського оптимізму ні в кого із українських переговорників немає, що все відбудеться так, як планується. Недовіра сторін зашкалює.
Що краще, нічого не робити і чекати, поки не будуть вирішені всі проблеми Донбасу по українському сценарію, чи пробувати хоч трохи "розвантажувати" лінію фронту? Де зараз "Торнадо", "Смерчі", "Урагани", "Піони" , "Точки-У"? Вони самі пішли від лінії зіткнення?
Може вадасться до вечора зробити детальний коментар.