Гарячі новини

ДВІ ТИСЯЧІ ОСІБ, ЯКІ ПОСТРАЖДАЛИ ВНАСЛІДОК КОНФЛІКТУ В УКРАЇНІ, ОТРИМАЮТЬ ВІД НІМЕЧЧИНИ ТА МОМ ДОПОМОГУ НА РОЗВИТОК САМОЗАЙНЯТОСТІ ТА ВЛАСНОГО БІЗНЕСУ

Міжнародна організація з міграції (МОМ)  – Агентство ООН з питань міграції – і німецький Банк Розвитку KfW, що діє від імені Уряду Німеччини, сьогодні в Києві підписали угоду про реалізацію дворічного проекту, покликаного допомогти понад 2 000 постраждалих в результаті конфлікту в Україні у створенні нових та розвитку чинних можливостей самозайнятості та самозабезпечення.

«Уже понад три роки Україна страждає від воєнного конфлікту на сході, близько 1,6 мільйона осіб були вимушені залишити свої домівки і переселитися в інші регіони країни. Їх тривале перебування у приймаючих громадах створило серйозне навантаження на наявні ресурси. Проект, який ми розпочинаємо сьогодні з МОМ, має на меті сприяти зусиллям Уряду України, спрямованим на розвиток самозабезпечення та розширення можливостей для самозайнятості серед вимушених переселенців та мешканців регіонів, які зазнали наслідків конфлікту, водночас зміцнюючи соціально-економічну стабільність і добробут приймаючих громад», – зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Ернст Вольфганг Райхель.

Після базової оцінки соціально-економічного становища, аналізу ринку і співвідношення попиту та пропозиції в окремих його сегментах,  через мережу  партнерських неурядових організацій, МОМ залучатиме внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і представників приймаючих громад до участі в проекті. Ця ініціатива буде спрямована як на осіб без попереднього досвіду підприємницької діяльності, але спроможних створити життєздатний і економічно обґрунтований план самозайнятості, так і на вже чинні малі та мікропідприємства, що могли раніше отримувати незначну фінансову підтримку, але потребують додаткових ресурсів для розвитку.

Після попереднього відбору для бенефіціарів проекту МОМ організовуватиме тренінги з фінансового менеджменту, підприємницького права, бухгалтерського обліку, маркетингу та створення бізнес-планів. Після затвердження успішних бізнес-планів бенефіціари отримуватимуть гранти у негрошовій формі у відповідності до однієї з таких категорій: гранти на самозайнятість – до 650 євро, гранти для мікро-бізнесу – до 2 500 євро, та гранти на розвиток – до 5 000 євро – для чинних підприємств, власниками яких є ВПО або члени приймаючих громад, які раніше вже могли отримати грантове фінансування і демонструють значний потенціал розвитку.

«Завдяки допомозі Німеччини МОМ продовжуватиме надавати інклюзивну та орієнтовану на громаду підтримку самозайнятості та дрібного бізнесу, приділяючи особливу увагу  залученості, соціальній згуртованості і рівному доступу до можливостей як ВПО, так і членів приймаючих громад, щоб забезпечити їх засобами і ресурсами для подолання труднощів та викликів, пов’язаних з тривалою кризою», – зазначив Голова Представництва МОМ в Україні д-р Томас Лотар Вайс.

«З 2014 року МОМ, за фінансової підтримки своїх донорів, надала гранти на професійно-технічне навчання, замозайнятість чи мікропідприємництво понад 5 500 ВПО і представників громад, які зазнали наслідків конфлікту в Україні. 90% бенефіціарів проектів із розвитку самозайнятості і мікропідприємництва прагнуть і надалі розвивати свій бізнес», – додав він.

*Внесок Німеччини у цей проект становитиме до 5 млн. євро. Його надано Міністерством економічної співпраці та розвитку (Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung, BMZ) через Банк Розвитку KfW. Банк Розвитку KfW є філією KfW Bankengruppe  ̶  лідера банківської сфери Німеччини, який успішно сприяє розвитку національної економіки своєї країни, а також країн з перехідними економіками і тих, що розвиваються. Капітал KfW належить Федеративній Республіці Німеччина та німецьким федеральним землям.

За подальшою інформацією звертайтеся до Менеджера з питань комунікацій Представництва МОМ в Україні Варвари Жлуктенко (+38 044 568 50 15, email: vzhluktenko@iom.int).